hvem kan få slanke sprøyte

En daglig eller ukentlig sprøyte mot overvekt?

Hva er de forskjellige typene slankesprøyter?

Markedet for vekttapsmedisiner vokser raskt. Farmasøytiske selskaper investerer milliarder av kroner i utvidelse og bygging av fabrikker som produserer sprøytepenner for administrering av legemidler for å gå ned i overvekt [1].

La oss i dag snakke om hva sprøyter for vekttap er, hvordan de er forskjellige og hvilken medisin som er bedre.

De mest kjente slankesprøytene

De mest populære medisiner for vekttap som kommer i form av ferdigfylte sprøyter er:

Bare Saxenda og Wegovy er offisielt godkjent som medisiner for overvekt. Ozempic og Mounjaro er diabetesmedisiner. Imidlertid kan de hjelpe en person med å bli kvitt ekstra kilo. Zepbound inneholder samme aktive ingrediens som Mounjaro, men den er kun godkjent for vekttap i USA per i dag.

Hvordan bruker jeg en sprøyte for vekttap?

Slankesprøyter er subkutane injeksjoner designet for bruk hjemme. Det er en spesiell velger på håndtaket som du kan bruke til å velge dose. Etter innstilling av dosen, gi injeksjonen til overarmen, magen eller lårområdet. Hvis du ikke har hatt en hypodermisk injeksjon før, spør helsepersonell om å vise deg hvordan du injiserer medisinen.

Hvordan får jeg mest mulig effekt av sprøytepennen for behandling av overvekt?

Bruk medisinen sammen med diett og trening. Dette vil hjelpe deg å gå ned i vekt raskere og miste flere ekstra kilo. 

Trenger jeg resept for å kjøpe en slankesprøyte?

Alle medisinene som er oppført her er reseptbelagte medisiner. Du kan få resept på disse medisinene på nettet ved å bruke en spesiell tjeneste. 

Hvordan får jeg resept på slankemedisiner på nett?

For å gjøre dette, fyll ut et helsespørreskjema på et tilknyttet nettsted. List opp dine klager, kroniske sykdommer og medisinene du tar.

Legen din vil gjennomgå spørreskjemaet og, hvis du ikke har kontraindikasjoner, skrive ut en resept på medisinene. Med denne resepten vil du kunne kjøpe medisinen på ethvert apotek i Norge.

Nå som du vet hvordan du får resept på en vekttapsprøyte, la oss se på hver medisin mer detaljert.

Hvilken medisinene selges på blå resept?

Slankesprøyter er vanligvis ikke gjenstand for statlig erstatning. Blå resept er derfor ikke aktuelt i dette tilfellet. Det er kun Ozempic (til diabetesbehandling) som kan være refusjonsberettiget. Wegovy og Saxenda kan refunderes i svært sjeldne tilfeller (når fedmen er svært alvorlig og helsefarlig).

Informasjon om Saxenda

Saxenda er indisert for voksne som er overvektige (BMI ≥ 27-<30 kg/m2) eller overvektige (BMI ≥ 30 kg/m2). Det kan også brukes med barn over 12 år som er overvektige (BMI ≥ 30 kg/m2) eller hvis kroppsvekten deres overstiger 60 kg [2].

Den aktive ingrediensen i Saxenda er liraglutide. Den aktiverer GLP-1-hormonreseptorene, som gjør at folk føler seg mindre sultne, spiser mindre og går ned i vekt.

Hvor ofte bør Saxenda tas?

Medisinen administreres daglig.

Hva er start- og vanlig dose av medisinen?

Startdosen av Saxenda er 0,6 mg. Den vanlige dosen av medisinen er 3,0 mg.

Hva er de vanligste bivirkningene?

Hodepine, diaré, kvalme, gastritt, svimmelhet, oppkast, svakhet, søvnløshet, redusert blodsukkernivå, forstoppelse.

Informasjon om Ozempic

Ozempic er et legemiddel som brukes til å behandle type 2 diabetes og forbedre glykemisk kontroll. Legemidlet kan også bidra til å gå ned litt i vekt [3].

Den aktive ingrediensen i legemidlet er semaglutide som også tilhører GLP-1-reseptoragonistklassen. Studier viser at bruk av dette stoffet i en terapeutisk dose resulterer i betydelig vekttap [4].

Hvor ofte bør injeksjoner gis?

Ozempic injiseres en gang i uken. 

Hva er start- og vanlig dose av medisinen?

Ozempic startes med 0,25 mg. Den vanlige dosen av medisinen er ca. 1 eller 2 mg.

Hva er de vanligste bivirkningene?

Oppblåsthet, kvalme og oppkast, forstoppelse, depresjon, angst, diaré, mørkfarging av urin, svimmelhet, magesmerter, hodepine, gulfarging av hud eller øyne.

Informasjon om Wegovy

Wegovy er en medisin som brukes til vektkontroll hos voksne og barn over 12 år. Den kan brukes når kroppsmasseindeksen er lik eller større enn 30, som er når en person er overvektig. Medisinen kan også brukes til voksne med BMI lik eller større enn 27 og de har komorbiditeter [5]. Den aktive ingrediensen i stoffet er også semaglutide.

Hvor ofte bør injeksjoner gis?

Wegovy injiseres en gang i uken. 

Hva er start- og vanlig dose av medisinen?

Startdosen er 0,25 mg. Den vanlige dosen er 2,4 mg.

Hva er de vanligste bivirkningene?

Magesmerter, hodepine, kvalme, oppkast, forstoppelse, tretthet og diaré.

Informasjon om Mounjaro

Mounjaro er en medisin som brukes til å behandle type 2 diabetes og senke blodsukkernivået hos personer over 18 år. Dens aktive ingrediens er tirzepatid. Dette stoffet tilhører også GLP-1-reseptoragonistklassen. Forskning viser at tirzepatid fremmer betydelig og vedvarende vekttap [6]. 

Hvor ofte bør injeksjoner gis?

Mounjaro injiseres en gang i uken. 

Hva er start- og vanlig dose av medisinen?

Startdosen er 2,5 mg. Den vanlige dosen varierer fra 5 til 15 mg.

Hva er de vanligste bivirkningene?

Kvalme, diaré, nedsatt appetitt, magesmerter, oppkast og forstoppelse.

Hvilken medisin er bedre?

La oss sammenligne medikamentene i tabellen nedenfor.

Navnet på medisinen Virkestoff Angivelse Doseringshyppighet Gjennomsnittlig poengsum på drugs.com [7]
Saxenda Liraglutide Overvekt og fedme Daglig 7,5
Ozempic Semaglutide Type 2 diabetes og kontroll av sukkerforbruk Ukentlig 6,2
Wegovy Semaglutide Overvekt og fedme Ukentlig 7,1
Mounjaro Tirzepatide Type 2 diabetes og kontroll av sukkerforbruk Ukentlig 8,3

Den gjennomsnittlige poengsummen til stoffet tar hensyn til dets effektivitet for ulike angivelser, la oss se hvor mange poeng brukere har vurdert det på som et vekttapprodukt.

Navnet på medisinen Gjennomsnittlig vurdering som vekttapsmedisin
Saxenda 7,5
Ozempic Ikke evaluert
Wegovy 7,1
Mounjaro 8,9 [8]

Ifølge brukerens meninger, er det beste stoffet for vekttap Mounjaro (data fra amerikanske brukere som evaluerte det spesifikt i forbindelse med vekttap). På andreplass kommer Saxenda. Og tredjeplassen er for Wegovy. Ozempic ble ikke evaluert, siden dette stoffet offisielt er ment å kontrollere blodsukkernivået og behandle type 2 diabetes.

Mens brukere ga den høyeste poengsummen til Mounjaro, kan det ikke entydig sies at dette stoffet bidrar til å redusere vekten mest effektivt og bør velges for alle. Husk at hver medisin har sine egne fordeler og ulemper. Det finnes ikke noe vekttapprodukt som er perfekt for alle. Det er derfor det er ekstremt viktig å oppsøke lege før du bruker denne typen medisiner.

Legen, som tar hensyn til din individuelle bakgrunn og egenskaper, vil foreslå en medisin som vil fungere mest effektivt og trygt for deg. Han vil skrive ut en resept, som vil tillate deg å kjøpe stoffet helt lovlig. Det er mest praktisk å konsultere en lege og få resept gjennom en tilknyttet nettbasert tjeneste. Med dens hjelp vil du kunne få en resept uten å forlate hjemmet og deretter kjøpe medisinen på et apotek som passer for deg.

Kilder og referanser:

  1. Maggie Fick. Weight-loss drugs fuel boom for firms that fill syringes. Healthcare & Pharmaceuticals. Reuters.com. 9 Oktober, 2023. Tilgang på 11 Desember, 2023. https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/weight-loss-drugs-fuel-boom-firms-that-fill-syringes-2023-10-09/
  2. Novo Nordisk. Saxenda. Medisin. Felleskatalogen.no. Sist endret: 25.09.2023. Tilgang på 11 Desember, 2023. https://www.felleskatalogen.no/medisin/saxenda-novo-nordisk-658699
  3. Novo Nordisk. What Is Ozempic® (semaglutide) Injection? Why Ozempic®? Ozempic.com. 2023. Tilgang på 11 Desember, 2023. https://www.ozempic.com/why-ozempic/what-is-ozempic.html
  4. Wilding JPH, Batterham RL et al. STEP 1 Study Group. Once-Weekly Semaglutide in Adults with Overweight or Obesity. N Engl J Med. 2021 Mar 18;384(11):989-1002. doi: 10.1056/NEJMoa2032183. Epub 2021 Feb 10.
  5. Novo Nordisk. Wegovy. Wegovy.com. 2023. Tilgang på 11 Desember, 2023. https://www.wegovy.com/
  6. Jastreboff AM, Aronne LJ, Ahmad NN, Wharton S, Connery L, Alves B, Kiyosue A, Zhang S, Liu B, Bunck MC, Stefanski A; SURMOUNT-1 Investigators. Tirzepatide Once Weekly for the Treatment of Obesity. N Engl J Med. 2022 Jul 21;387(3):205-216. doi: 10.1056/NEJMoa2206038. Epub 2022 Jun 4. PMID: 35658024.
  7. Drugs.com. Comparing Saxenda vs Ozempic vs Wegovy vs Mounjaro. Compare Drugs. Drugs.com. Tilgang på 11 Desember, 2023. https://www.drugs.com/compare/saxenda-vs-ozempic-vs-wegovy-vs-mounjaro
  8. Drugs.com. Mounjaro User Reviews & Ratings. Comments. Drugs.com. Tilgang på 11 Desember, 2023. https://www.drugs.com/comments/tirzepatide/mounjaro.html